Feest! BoekStart in de kinderopvang ook op de Sterrendaalders

Gepubliceerd op: 6 februari 2024 13:13

Op vrijdag 2 februari was er om 10.00 uur op de locatie Sterrendaalders van Koningskinderen extra feest tijdens de Nationale Voorleesdagen. Burgemeester Ter Heegde van Gooise meren was hierbij aanwezig. Locatie: Graaf Wichmanlaan 46 in Bussum

Feest!

Locatie Sterrendaalders is net als alle andere locaties van Koningskinderen BoekStart in de kinderopvang geworden. Dat vinden wij reden tot feest!

We hielden een kinderboekenfeestje rondom het boek prinses Arabella. Prinses Arabella kroonde tijdens het voorlezen van het boek de burgemeester tot keukenprins door het omhangen van een groenten-ambtsketting. 

Samen met de burgemeester werd het boek vervolgens voorgelezen voor de aanwezige kinderen. Na het voorlezen knipte de burgemeester een stuk keukentouw door als officiële opening van deze BoekStart in de kinderopvanglocatie en dat was meteen ook het startschot voor de activiteit daarna.

BoekStart in de kinderopvang

Leesbevordering bij jonge kinderen is enorm belangrijk voor de taalontwikkeling en woordenschat. Hoe jonger daarmee wordt begonnen, hoe meer effect het heeft. Van peuters die regelmatig zijn voorgelezen, heeft 70% voldoende woordenschat voor een goede start op de basisschool. Kinderen die veel woorden kennen hebben het gemakkelijker op school.

Met BoekStart in de Kinderopvang creëert de Bibliotheek Gooi+ ook in samenwerking met Koningskinderen een rijke en stimulerende leesomgeving voor jonge kinderen van 0-4 jaar. Op alle locaties van Koningskinderen is inmiddels een aantrekkelijke leesplek ingericht. Jeugdspecialisten van de bibliotheek komen twee keer per jaar voorlezen op de locaties en de bibliotheek verzorgt themacollecties boeken.

De pedagogisch medewerkers van de Koningskinderen hebben ook scholing gehad in interactief voorlezen van de jeugdspecialisten van Bibliotheek Gooi+ en zijn begeleid in het schrijven van een (voor)leesplan. Ze leren ook ouders betrekken, zodat er thuis ook meer voorgelezen wordt. Voorlezen krijgt zo een vaste plek in de kinderopvang door het opnemen van dit (voor)leesplan in het beleid. 

Bibliotheek Gooi+ streeft ernaar om op alle kinderopvanglocaties in haar werkgebied een Boekstart in de kinderopvang te realiseren, om zo samen met de kinderopvang te werken aan het voorkomen van taalachterstanden bij jonge kinderen.